Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Nisan 2014 Perşembe

SÜRDÜRÜLEBİLİR- ÇEVRECİ- İNSAN ODAKLI YEREL YÖNETİMLER

Merhaba, 

Geçtiğimiz günler paylaştığım yazılarda "Yerel Seçimler ve Yerel Yönetimler" ile ilgili bazı analizlerde ve çözüm önerilerinde bulunmuştum. İlgili yazılara ulaşmak için ilgili linkleri kullanabilirsiniz: 

"2014 YEREL SEÇİMLERİ VE ADAY VAATLERİ' NİN ÇEVRESEL ANALİZİ"
http://enerjipostasi.com/makale_icerik_goster.aspx?makale_id=192
"2014 YEREL SEÇİMLERİ- ANALİZ VE YEREL YÖNETİMLER İÇİN BAZI ÖNERİLER"
http://tuthaber.com/tut/2014-yerel-secimleri-analiz-ve-yerel-yonetimler-icin-bazi-cevreci-degerlendirmeler

Bugüne kadar çalıştığım konular "Sürdürülebilir, Çevreci, Temiz Teknolojiler ve Uygulamalar. Bu kapsamda henüz lisans aşamasında 4 adet makalem ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış ve ulusal, uluslararası kongrelere konuşmacı olarak katılmış çağrılımış bulunmaktayım. Ulusal proje yarışmalarında ödül almış projelerim bulunmaktadır.

İlgili çalışmalara Linkedin Profilimden ulaşabilir ve ne kadar ciddi çalıştığımı görebilirsiniz. 

Bugün haftalardır sürdürdüğüm ve ilgililerine ulaşmak için çırpındığım "YEREL YÖNETİMLER VE İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ" çalışmamın detaylarını aktarmak istiyorum. Bu çalışmanın yayılması ve ilgililere ulaşması çok önemli. Çünkü ülkemizde yerel yönetimlerin en büyük eksiği "Sürdürülebilir Politikaların Olmaması, Proje Yürütme' de ki personel yetkinliğinin yetersiz olması, Ar- Ge, AB Hibe Proje Destekleri' nin yerel yönetimlerce hiç bilinmemesi veya hiç gündeme getirilmemesi, İnsan Odağı' nın hep ikinci planda tutulması" sonucu oluşan verimsiz politkalar ve geçici çözümlerdir. 

"Neden Yerel Yönetimler?" sorusu aklınıza gelebilir. Yerel Yönetimler ülke yönetimi için gerçekten "Çekirdek Aile" gibi, buralarda gelişim yollarını açmaya başlarsanız, ilerlemeniz ve refah seviyenizi arttırmanız o kadar kolay olacaktır. Asli amacım "Yenilenebilir- Çevre Sorumlu- Sürdürülebilir" bir belediyecilik anlayışı oluşturmak, insanlara böylece toplumsal refaha ve ekonomik sürdürülebilirliğe ulaşabileceğimizi anlatabilmek. Bu tür yaklaşımlar gün geçtikçe hızlanmakta ve bir ara emekleme aşamasında olan ülkemiz maalesef emeklemeyi de unutmuştur. Çalışmalarımın ana odağı, Kanada, ABD ve Avrupa' da (Özellikle Almanya ve İsveç) hayata geçirilen uygulamalardır. Bu uygulamalar biraz vizyon biraz da istek ile Türkiye' de yerel yönetimlerde hayata geçirilebilecektir. Bütün belediyelere bu farkındalığı yaymak ve fırsat vermelerini sağlamak amacıyla burada çırpınıyorum.

Buradan şu çağrıyı yapmak isterim ki “Bütün Türkiye’ de yazdıklarımın ulaştığı belediyeler ve adaylardan ilgilenenler ile bu yazdıklarım konusunda konuşmak, tartışmak ve ortak paydalar bularak çalışıp, insanlar için bir şeyler yapabilmenin keyfini çıkarmak istediğimi belirtmek isterim. Bu konularda çalıştım bugüne kadar ve bütün öneriler için “Ar- Ge, Proje Yönetimi konularında tecrübe sahibiyim. İmza bölümünde ki mail adresimden benimle iletişime geçebilirsiniz”

Günlük hayatta edindiğim tecrübeler bana gösteriyor ki siz ne kadar bir iş için istekli olsanız da toplumda ki "Kültürel Tıkanmışlıklar" önünüze her zaman engel olarak çıkacaktır. Bunu aşabilmek içinde aklıma gelen en iyi çözüm "Erken yaşta verilecek iş ahlakı ve yeniliği erken kavrama eğitimi" olarak görülüyor. Neyse bu da ayrı bir tartışma ve yazı konusu. Yani içine girersek kolay kolay çıkamayız. 

Çağrımın havada kalmaması ve birlikte fark, farkındalık yaratabilmek dileğiyle  tek isteğim "Bir Adım" atılması, bu adımın "Gençliğe, Yeniliğe ve İyiliğe" atılmasıdır.

Eğer bu yazıyı okuyor iseniz, lütfen farkındalık yaratmak için yayınız, paylaşınız ki bu yazı daha çok insan ulaşsın, daha fazla insan bu konulardan haberdar olsun ve farkındalık sahibi olsun. 

Benimle mail adresimden iletişime geçebilirsiniz. 

Sevgiler, Saygılar, 

Orkun TEKE
Mühendis/ Enerji Müh. YL: Ad.
İletişim: orkunteke@gmail.com






3 Nisan 2014 Perşembe

2014 YEREL SEÇİMLERİ- ANALİZ VE YEREL YÖNETİMLER İÇİN BAZI ÇEVRECİ DEĞERLENDİRMELER

Ülkemiz önemli bir seçimi geride bıraktı, yüksek gerilim ortamı içerisinde gidilen bu seçim, yerel seçimden daha çok “Genel Seçim” havasında geçti. Tabi bunda parti liderlerinin etkisi maalesef çok büyük oldu. İyice alt seviyelere inen üsluplar ve gergin mitingler ortamı iyice ısıttı. Ayrıca internet ortamında yapılan “Pusulalara mührü basın efendim diğer partiye de çarpı atın” tarzı oluşumlar ve kampanyaları çok doğru bulmadığımı da belirtmek isterim. Kimsenin insanlarla alay etmeye veya hakir görmeye hakkı yok. Bu durumun "Benim oyumla dağdaki çobanın oyu bir mi?" durumundan bir farkı yok. Bu ülkede bunu gerçekten yapabilecek insanlar var, çünkü maalesef herkesin eğitimi ve algılama kapasitesi aynı değil. Bu durum bu işi yapanlara, insanları küçük görme hakkı vermez. İnsanların hür iradesine müdahale etme ve bunu alay konusu yapıp menfaat peşine düşenleredir bu sözlerim. Bu tabi benim düşüncem herhangi bir polemik veya siyasi gerginlik ortamı yaratmak amacında değilim. Allah ülkemizin bu zor günleri en az hasarla atlamasını nasip etsin. Çünkü siyasetçiye veya nemalanana bir şey olmuyor olan maalesef halka yani insanımıza oluyor. 

Ben parti taraftarı değilim, "halkın ve insanın tarafıyım", öncelikle onu belirtmek isterim. Fakat bir şeylerin değiştirilmesi ve muhalefetin gerçek anlamda muhalefet olması gerektiği tezimi de savunuyorum. Özellikle ilgilendiğim alan ve uzmanlığım "Sürdürülebilir- Çevre Duyarlı- İnsan odaklı" projeler ve uygulamalar. Bu kapsamda değişimin yerel yönetimlerde başlaması gerektiğini savunarak bazı çalışmalar yapıyorum. 

Seçimden önce bu yazıyı hazırladım ve seçim sonrası içinde bu fikirleri yayma çalışmalarım olacaktır. Yazımı hazırlarken ABD ve Kanada için yapılan ve Avrupa kapsamında ki uygulamaları birleştirerek yazımın ana omurgasını oluşturmuştum.Bu tür yaklaşımlar gün geçtikçe hızlanmakta ve bir ara emekleme aşamasında olan ülkemiz maalesef emeklemeyi de unutmuştur.Burada suç sadece iktidarın değil, diğer yerel yönetimlere sahip partilerinde payı vardır. Bütün belediyelere bu yazıyı yaymak ve fırsat vermelerini sağlamak amacıyla burada çırpınıyorum. Fakat fikir üretenler sayesinde bu yazının daha fazla yayılması ve farkındalık oluşması hayal gelmiyor bana.

http://www.enerjipostasi.com/6500-HaberGosterozel-posta-2014-yerel-secimleri-ve-aday-vaatlerinin-cevresel-analizi!.html 

Yerel Yönetimler Çekirdek Aile misali, halk ile yöneticisinin iç içe olduğu yegane yerler. Bu yüzden kalkınma ve gelişmenin başlangıç noktaları buralar. Ayrıca muhalefet için hem MHP, hem CHP (Özellikle CHP) için bazı önerilerimi maddesel olarak bildirmek ve yayınlamak isterim. Amacım bir siyasi tartışma, çatışma yaratmak değil, sizlerle naçizane fikirlerimi paylaşmaktır. 
1- Öncelikli olarak il teşkilatlarının yeni yapılanması ve delege sisteminin kaldırılması. 
2- Gençlerin entegre edilmesi ve can damarımız olan yerel yönetimlerden değişime başlanması 
3- Sosyal medyada yapılan çağrılara geri dönüş verilmesi ve çağrıların havada kalmaması 
4- Özellikle yerel yönetimlerde çevreci- sürdürülebilir ve insan odaklı anlayışın arttırılması Yani eksikliklerin giderilmesi 
5- Ekonomi odaklı yönetim anlayışının getirilmesi. Yönetim kadrolarının gençleştirilmesi 
6- Her şeyi biz iyi biliriz, gençler tecrübesiz bir şey yapmazlar zihniyetinin ortadan kaldırılması 
7- Lafta değil, gerçek anlamda herkesçi politika yerleştirilmeli
8- Sorun odaklı aksiyon planlarının alınması ve çözüme her kesimin dahil edilmesi süreci başlatılmalı 
9-Çözümlerin oluşmasının uzun vadede olacağı inancının değiştirilmesi.Planlı bir şekilde yapıldığında hiçte uzun olmayacaktır 
10- Seçimleri bir kavga aracı görmekten kaçınmak, tahriklere gelmemek ve tape odaklı değil insan odaklı kampanyalar 
11- Bizim gibi genç gönüllü çalışmak isteyenlerin önü kesilmemeli, çözüme dahil edilmelidir. 
12- İlçe teşkilatları yerel yönetim konusunda çalışmak isteyen ve fark yaratma anlayışını benimsemiş gençlere verilmeli 
13-Esnaf başkanı, bilmem ne lideri gibi kişilerden vazgeçilip eğitimli yetenekler yönetime geçirilmelidir. 
14- Adaylara seçilmeden "Başkanım, Vekilim" tarzı hitaplar kati suret ile yasaklanmalı 
15- Adaylar abuk subuk, vakitlerinin çoğunu fotoğraf çektirmeye poh poha ayıracaklarına halka ayırmalıdır 16-Sürdürülebilir Kalkınmayı ilke edinmiş kişiler parti yönetiminde omalıdır 
17- Halk ile konuşurken gözünün içine bakan, samimi davranan adaylar olmalıdır 
18- Samimi olmayan ve tepeden bakıcı anlayış kaldırılmalı, göz göze, el ele siyaset anlayışı benimsenmeli 
19-İnsanların eğitim seviyelerine laf edileceğine, farkındalıklarını arttırma eylemleri planlanmalıdır 
20- İktidarın yaptığı hataya düşmemek, bölücü değil birleştirici siyasetin adımları atılmalıdır 
21- Siyasette artık daha çok 80-90 kuşağı yer almalı ve koltuğunu haksız yere işgal edenler ayıklanmalıdır 22- "Şu siyaseti bilmiyor, şu bize bazı şeylerde karşı çıkıyor" anlayışı terk edilmeli, kendi içinde eleştiriye açık olunmalı 

Herkese Saygılar, Sevgiler. 

Orkun TEKE/ Mühendis- Enerji Müh. YL 
İletişim: orkunteke@gmail.com

21 Mart 2014 Cuma

2014 YEREL SEÇİMLERİ VE ADAY VAATLERİNİN ÇEVRESEL AÇIDAN ANALİZİ VE BAZI ÖNERİLER


Bilindiği gibi çok yakın bir zamanda ülkemiz yerel seçimlere gidecek ve yerel yönetim için yetki vermek istedikleri kişilere oy verecekler.  Bende seçimleri her zaman tartışılan siyasi boyutu ile değil daha çok çevresel boyutu ve adayların vaatlerinin bu konular ile tutarlılığını irdelemeye çalışacağım.
Seçime kısa süre kala bütün adaylar projelerini açıklamaya başladı veya halen açıklıyor. Pekâlâ, sizlere ve adaylara şu soruyu sormak isterim “Belediye Başkan Adaylarımız bize daha temiz, daha yeşil, daha sürdürülebilir, daha akıllı şehirler veya ilçeler vaad ediyorlar mı?” . Herkesin cevabını merak ediyorum açıkçası, beni bilgilendirir iseniz çok sevinirim. Bilindiği gibi Yerel Yönetimlerde en büyük eksiklik Proje Yönetimi ve Ar- Ge' ye gerekli önemin verilmemesi ve sonuçta oluşan verimsiz politikalar ve geçici çözümler. Kendi ilim ve bu ilin ilçeleri hakkında detaylı bilgi vereceğim ama öncelikle bazı önerilerim olacak ve bunları sıralamak isterim (Özellikle mevcut adayların, projelerini ve seçildiği takdirde politikalarını revize etmeleri adına yararlı olacağını düşünüyorum).
Ø  Yeni yapılacak binalar için alınan ruhsatlarda “Yeşil Bina” sertifikası şartı getirmek.
Ø  Bulunulan bölgeye göre küçük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmek veya belediye bünyesinde bunu gerçekleştirerek öncü olup, fark ve farkındalık yaratmak.
Ø  Bina ruhsatlarında “Yağmur sularının birikeceği ve apartman devir daiminde kullanılması” şartı getirmek. Atıkların ayrı toplanmasını sağlamak.
Ø  Toplu taşıma araçlarının temiz yakıta geçişlerini hızlandırmak (En azından başlangıç için kısa mesafelerde), Verimli motor teknolojileri ile emisyon oranlarını azaltmak
Ø  Raylı sistem taşımacılığının yürütüldüğü belediyeler, raylı sistemde oluşan kayıp kaçak oranlarını mutlak suret ile kontrol etmeli ve malzeme kullanımında maliyetten kaçmamalıdır. Mümkün ise raylı sistem istasyonlarının çatıları ve raylı sistem için özel yapılan tünellerin üst alanları güneş panelleri ile donatılabilir. Böylece sistem kendi enerjisinin bir kısmını karşılayarak kazanç sağlamış olur.
Ø  Çevre ve enerji teknolojilerinin gençlerde yaygınlaşması adına sosyal sorumluluk projeleri oluşturulmalı ve katılım sağlanarak farkındalık seviyesi genç yaşlarda arttırılmalıdır.
Ø  Şehir içi trafik ekipmanlarının güneş ile enerji ihtiyacını karşılaması uygulaması arttırılmalı ve yaygınlaşarak devamlılığı sağlanmalıdır.
Ø  Belediyeler münasip alanları olan kişileri ekolojik tarım için sevk etmeli veya mümkün ise kendi bünyesinde bu tür çalışmaları yapmalı ve fark yaratmalıdır.
Ø  Atıktan enerji üretimi veya atıkların geri dönüşümü konularında mutlak suret ile çalışmalar yapılmalı ve belediye sınırlarında yaşayan kişiler teşvik edilmelidir.
Ø  Sulama konularında ise alt yapısı iyi seviyede olan belediyelerin yağmur sularını biriktirerek bu suları sulamada ve temizlikte kullanması gerekmektedir. Mevcut belediye uygulamalarında yeşil alan sulama sularının çoğu (Yaklaşık %70- 80) maalesef cadde ve kaldırımları sulamaktadır.  Alt yapısı uygun olmayan belediyeler ise önümüzdeki süreçte alt yapı yatırımlarını bu hedefte geliştirmeli ve yağmurun efektif kullanımını sağlamalıdır.
Ø  Akıllı şebekelerin (Smart Grid)  teknolojilerinin kullanımı teşvik edilmeli.
Ø  Bölgede ki okullar ve eğitim merkezleri mutlak suret ile bir proje kapsamında belirli aralıklarla eğitimlere ve kurslara tabi tutulmalı, farkındalık yaratılmalı ve bilgi taze tutulmalıdır.
Ø  Çeşitli iyileştirme yarışmaları veya farklı etkinliklerle halkla iç içe olunmalı ve hep lafta kalan “Yönetime Katılma” tam anlamıyla sağlanmalıdır.
Ø   Sanayi bölgesi içeren belediyeler, “Yerel Yönetim- Sanayi” İşbirliğini göz ardı etmemeli, teknoloji dayanışması, ortak projeler ve istihdamı arttırma olanaklarını tartışmalıdır.
Ø  Bisiklet yolları konusu tekrar gündemde olmalı, her geçen gün motorlu taşıt sayısına artık bir sınır gelmeli veya verimli ve yeşil motor seçenekleri gündeme gelmeli, belediyelerin bisiklet tarzı çevreci araçları kısa mesafeler için teşvik etmesi gerekir.
Ø  Belirttiğim bütün konular için AB Hibe projeleri, Bakanlık teşviklerinin incelenmesi ve bunlardan faydalanılması sağlanmalıdır. Bu da bu konularda yetkin ve bilgisi olan personel istihdamı ile mümkün olacaktır. Yani belediyeler bu tür hayati konular için tanıdık istihdamı politikası değil, “İşin ehli” politikasını gütmeli.
Bu önerilerin haricinde mutlaka benim aklıma gelmeyen ve daha iyiye gitme yolunda uygulanabilecek projeler ve yollar mevcuttur. Artık insanlar sadece seçim öncesi 10- 15 gün kala ellerini sıkan adaylar değil, kendilerini 5 yıl boyunca yönetime katacak ve beraber yürüyeceği adaylar istiyor (Twitter ve Facebook gibi paylaşım sitelerinde adaylara fikir önerisi yapan kişi sayısı her geçen gün artıyor). Seçilecek belediye başkanları da yönetecekleri insan topluluğu sayısının az buz olmadığının farkına varmalı ve çalışmalarını buna göre yürütmelidir.
Buradan şu çağrıyı yapmak isterim ki “Bütün Türkiye’ de yazdıklarımın ulaştığı belediyeler ve adaylardan ilgilenenler ile bu yazdıklarım konusunda konuşmak, tartışmak ve ortak paydalar bularak çalışıp, insanlar için bir şeyler yapabilmenin keyfini çıkarmak istediğimi belirtmek isterim. Bu konularda çalıştım bugüne kadar ve bütün öneriler için “Ar- Ge, Proje Yönetimi konularında tecrübe sahibiyim. İmza bölümünde ki mail adresimden benimle iletişime geçebilirsiniz”
Ben kendi bulunduğum il ve bu ilin ilçeleri hakkında sizlere görüşlerimi paylaşmak isterim. İzmir için kıyasıya bir rekabet var. Güçlü adayların vaatlerini incelediğiniz zaman “Çevre ve Ekolojik Denge” bakımından vaatler mevcut fakat yukarıda saydığım önerilerin adaylar tarafından biraz teğet geçildiğini söyleyebilirim. Benim açımdan, adayların en büyük eksikliği yeni fikirler üreten ve çalışmak isteyen gençlerin çağrılarına cevap verememeleri ve bu çağrıları mahalle ziyaretleri kadar önemsememeleri. Özellikle İzmir bünyesinde bu aşamada nerede ise bütün belediyeler ile iletişime geçmeye çalıştım ama her zaman duvarlar ile karşılaştım. Umarım bu yazı ilimizdeki ve ilçemizdeki saygıdeğer adaylarımıza veya danışmanlarına ulaşır. Böylece doğru adımları atma yolunda yeni fikirler ve yeni bakış açılarının ne kadar yararlı olduğu bir kez daha kanıtlanmış olur.
Unutmayın yeni fikirler ve yeni bakış açıları bizi hiçbir zaman geriye götürmez aksine her daim fayda sağlar. Lütfen bunun farkında olalım ve “ASLA VAZGEÇMEYELİM”.
Yazım bu seferlik biraz uzun oldu farkındayım ve sabrınız ile affınıza sığınıyorum, ama takdir edersiniz ki bahsettiğim konu Türkiye için çok önemli ve ilerlenmesi, irdelenmesi gereken bir konu.
Önerilerimden sonra belirttiğim çağrı lütfen dikkate alınsın, vaat edilen projeler ve çeşitli beyin fırtınaları ile proje yönetimi, hazırlama ve konularda ki naçizane bilgi birikimim ile çok daha iyi şeyler başarılabilir. Yani bu bir açık çağrıdır aslında.
Yazımı daha önce ödül aldığım bir projemin sunumunda o an aklıma gelen bir söz ile bitirmek istiyorum “Daha iyi bir dünya bizim elimizde, Sadece isteyin”.
Bana “orkunteke@gmail.com” kişisel mail adresimden ulaşabilirsiniz.
Sevgiler, Saygılar.
Orkun TEKE
Mühendis/ İzmir Yüksek Teknoloji Enst. Enerji Mühendisliği YL
İletişim: orkunteke@gmail.com